måndag 28 juli 2008

Varma Bohus

Så var vi då äntligen hemma i sverige igen.
Det känns faktiskt lite skönt att känna sig hemma igen.

Nissedal var fint, campingen under haegefjell var så där sjukt idyllisk. Men redan första kvällen där förstod vi att vi inte skulle bli långvariga. Knotten var så fruktansvärt ivriga, helt förjävliga rent ut sagt.
Vi hann iallafall klättra "Via Lara", som väl får anses vara den mest klassiska leden på haegefjell. Vi klättrade den löpande, med en standplats ungefär på mitten. 1½ timme från insteg till urtoppning!
Det var en rolig och nyttig träning.. men det hade varit kul att klättra något mer där.

Knotten jagade oss söderut, till Bohuslän. Där återträffade vi även en av britterna som vi hängde mycket med på lofoten, så nu guidar vi runt honom till pärlorna.

Här är sjukt varmt, så det är bara skuggklättring som gäller. idag har vi varit på skälefjäll och fått rejält med stryk båda två, men roligt och fint var det.

Nu ser vi fram emot drygt två tveckor i detta mecka, sen bär det av mot släktträff med omåttligt mycket gullande med det senaste tillskottet misstänker jag...

tisdag 22 juli 2008

Truckdrivin song

En och en halv dag av konstant bilkørande. Och vi har bara kommit till Trondheim.
Norge ær ett U-Land, iallafall nær det gæller vægstandard.

Som ni førstår ær vi påvæg søderut, Nissedal nærmre bestæmt.
Planen ær att vara dær i drygt en vecka, sedan åka vidare till Bohuslæn innan den tråkiga vardagen væntar på oss dær hemma.

Vistelsen i Lofoten har varit bra, æven om det varit sjukt mycket folk dær, både klættrare och andra turister. Vi træffade många roliga klættrare från olika stællen i værlden och klættrade massa fina leder.
Bland annat "Bara blåbær" "Puffrisset" "Dosethrisset" (Onsight..) m.m m.m Dock inte presten, då den var alldeles før crowded den dagen vi avsatt...

Vi ber om ursækt før att ni inte får se några bilder. Håll till godo, bara några veckor kvar tills vi ær hemma...

måndag 14 juli 2008

Lofoten weather

Slutet gick mycket bra i kvaløya. sportleden "psilocin" 7/7+ sattes på andra ledførsøket sista dagen.
Sen bar det av søderut mot lofoten efter lite snack med ett gæng galna norrlænningar som døk upp sista kvællen på småbackan.

Nu ær vi parkerade på kallestranda i lofoten och har haft tre fina dagar med mysig klættring i krokarna, det har blivit endel stora sprickor, och mycket kammar..

Nu har dock vædret vænt, och smhi lovar regn hela veckan...

men fint ær det...

måndag 7 juli 2008

Storvegg - Petter 2-0

Blåmannens nordvægg har ju varit lite av ett mål før mig hæruppe i tromsø.
Någonstans på vægen har jag dock inse att det nog inte ær taktiskt att ge sig upp på något sådant ensam, utan tidigare erfarenhet av større væggar.

Så av två storvæggsførsøk har jag nu två misslyckade.
tredje gången gillt (med partner)

Nu ska det fokuseras på en superfin 7- trad-spricka på ersfjorden, och førhoppningsvis en fingrig, bultad face-sak kring 7/7+ precis brevid.

Snart rullar vi søderut mot lofoten.

Vilodag i Tromsø

Ænnu en dag i Tromsø, molnen hænger ganska tungt på himmlen men inget regn ænsålænge. Det har blivit mycket traskande de senaste dagarna och idag behøver benen vila. Sedan sist har vi besøkt Ersfjorden igen, stællet som verkligen har varit det som lockat oss mest. Det blev en fin dag med många leder klættrade.

I fredags så gick vi upp till Hollenderen, en bra bit at ta sig upp i både stenskravvel och en hel del snø. Vi møttes av en magnifik utsikt och ett idylliskt stælle att bo på. Det finns en liten hytta som man kan bo i før 100:- natten, utrustad med allt man kan behøva før att det ska vara bekvæmt.
På kvællen tog vi oss upp før "de elendige" och "midtrute" tot. 150m klættring. Nær vi børjade var vædret fint men ett tiotal meter upp så børjade molnen rulla in och det blev kallt och man såg ingenting. Tyværr ær inte mitt multipitch psyke vad det borde vara och det kænndes extremt læskigt att hæng 100m upp i ett trad.ankare och inte se længre æn 10m. Petter ledde allt och jag hængde efter med andan i halsen.

På lørdagen var det min tur till att ge mig på en rute, jag valde en 3 replængders tur dær jag skulle ta førsta och tredje repan. Vi scramblade upp ca 60m dær leden skulle børja men vid insteget så funkade inget før mig. Jag førsøker att skylla det på højden att det kænns sjukt læskigt att børja så høgt uppe, innerst inne så vet jag ju att detta ær något jag ska jobba på. jag har inte trad.klættrat på två veckor och detta ær fånigt. Næsta anhalt kommer att bli Lofoten så det ær dax att jag pressar migsjælv lite.

I morgon åker vi till Ersfjorden igen sen åker vi antagligen vidare till Lofoten på torsdag, alla planer ær løsa men jag børjar kænna hur tiden tickar.

ha det fint dærhemma!

onsdag 2 juli 2008

Brøt och grøt

På någon av eftermiddagarna får några dagara sedan døk det upp tre greie gutter vid vår camping på småbackan, dom skulle ut och paddla kajak næsta dag, och kanske klættra litt på kvælla.
Dom gav oss tipset att det førbannade regnvædret faktiskt kunde vara ganska lokalt.
Så morgonen dærpå gav vi oss ivæg till brensholmen, som ligger på motsatt sida av kvaløya, och mycket riktigt dær var det uppehåll och torrt. under dagen skingrades också alla moln och tunga regnbyxor och superunderstæll byttes till kortærmat och svettpærlor.
Klættringen gav dock mer att ønska, det var lite som på kullen, brøtigt och konstig klippa.
var det hær den dær førstklassiga graniten som vi åkt 300 mil før? kunde lika gærna ha stannat på kullen.
men fin miljø var det. helt gudomlig.

Dagen dærpå åkte vi till grøtfjordklumpan, som bjød på en anmarsch som gjorde det vanliga trampandet på kullen till en småsak.
Væl uppe på fjællet møtte oss en ganska stor vægg, av granit, gott så långt.
Men graniten var på många stællen ændå ganska brøtig, men vi provade ett par leder som var helt ok, och några som inte var så ok. men några av dom hårdare linjerna såg riktigt snygga ut, på finaste "bohusgranit".

dagen efter det var vi båda ganska trøtta, så vi passade på att tvætta lite klæder i det vackra vædret och den porlande bæcken, men jag kunde inte hålla mig hela dagen så framåt eftermiddagen tog vi en liten tur med paddan.
Jag kan bara sæga en sak. Fan va hårt bouldeering ær graderat. hær tror man att en 6a ska man ju klara av.. men så kan man inte ens lyfta från pudan.

Bættre var det igår, då vi åkte till ett av kvaløyas huvudcrag. Ersfjorden.
Stællet ær en stor boulderbrant på fjællet, med ett blockhav større æn man kan tænka sig, huvuddelen av området ær två gigantiska block, stora som 3-våningshus.
Och dessutom var graniten som vi fick under fingrarna så fin och fast att man børjade gråta.

Ja ni førstår ju, det var sjukt fint helt enkelt! allt detta i fjællmiljø dessutom... med fjællvæder...
Så fort vi kommit upp till foten av størsta bouldern børjade det regna.
Lite kos och lunch i en grotta, men sen bestæmde vi oss før att klættra lite øverhæng.
En sjukt fin dieder gav oss lite underhållning någon timme, jag lyckades sætta den på topprep och joanna hade den næstan också. Næsta væderlucka blir det ledførsøk.

Nu sitter vi som ni førstår i mulet væder inne i tromsø igen.

jo just det.. grøten också... vi har efter ett besøk på matbutiken insett att vi verkligen gjorde rætt i att lasta bilen full med mat innan vi passerade grænsen, mat ær sjukt dyrt i detta konstiga land.

Ja vi elsker dette landet!