tisdag 23 juni 2015

Nya Bohusföraren

Ja det är faktiskt sant, din väntan är snart över.
Den senaste tryckta kompletta Bohusföraren kom 2002 och den har varit slutsåld de senaste åren, så när Restorparna annonserade att de tänkte släppa en ny bok var det nog många som blev glada.
Det är lätt att bli otålig när man väntar på en ny förare och det är nog många som tycker att det tagit lång tid, men betänk vilket stort jobb det är att få allting på plats, vem har gjort vilken led vilket år, hur ska ledbeskrivningen lyda m.m.

Nu är som sagt väntan slut, boken kommer finnas i din lokala klätterkiosk vilken dag som helst nu.
Jag har haft äran att tjuvkika på kioskvältaren och tänkte dela med mig av vad jag sett.




Det är såklart en bok som man vill ha oavsett hur bra den är, den fördelen har ju en guideboksförfattare jämfört med någon annan bokproducent. Att det sen råkar handla om Skandinaviens bästa tradklättring gör ju inte saken sämre.
Restorparna har lyckats göra en bra avvägning mellan den moderna rockfax-stilen och en mer klassisk enkel stil likt 2002-föraren.
Den moderna varianten med symboler, färgkoder och diagram i överflöd kan bli lite väl plottrig för min smak, Restorparna har tagit det bästa från den skolan men behållt enkelheten och stilrenheten från den gamla skolan.
Något jag gillar är att de sammanställt en mängd olika listor av stilen "välsäkrade fyror" "fina åttor" etc, och dessutom klämt in ett antal roliga anekdoter från bohusprofiler.

Boken kommer i fyrfärgstryck och är späckad med klätterporr vilket väl nästan får ses som standard nuförtiden.
Jag är visserligen lite partisk här då jag är fotografen bakom några bilder, men jag kan åtminstone säga att de andra fotografernas bilder håller riktigt hög klass, så detta är en bok att njuta av.

Skisserna är av samma enkla men informativa slag som i för-föraren, men några klippor är fotograferade.
Det kanske mest positiva för mig är alla nya klippor som är med i boken. Klättringen i Bohuslän känns ibland lite som en hemlig klubb, man måste ha rätt kontakter för att få nys om de nya ställena, men nu har Restorparna delat ut nyckeln till klubblokalen till alla som vill ha den.
För mig innebär det i runda slängar ett tiotal nya berg att åka till, varav många ser ut att vara toppklass.
Min förhoppning är att folk kommer spridas ut mer bland bergen i fortsättningen, sist vi var uppe trängdes vi med 40 andra klättrare på Galgebergets sydvägg. Kanske blir det mindre trängsel när fler har en komplett förare?

Det möjligt negativa är att det gått väldigt snabbt nu på slutet, och några fel har garanterat smugit sig igenom korrektionen, några meningar hade kunnat omformuleras. Men med tvillingar på gång så förstår jag att de vill ha det gjort, men jag fattar inte hur de orkat!

Tack för er insats för bohusklättringen

måndag 8 juni 2015

Sandsjöbacka

Wow!

I söndags bestämde vi oss för att det var dags att titta utanför utby-bubblan. Men Bohuslän kändes för långt bort.
Jag hade redan varit i Sandsjöbacka en gång tidigare, men då mitt i ett regnväder, det har funnits på min att-göra-lista sedan dess.

Regnmolnen svävade lite hotfullt över bilen på väg söderut, men ett äventyr i skogen är alltid ett äventyr i skogen, även om man råkar bli lite blöt.

001-sandsjöbacka 
Simon på Granny smith

Vilket ställe! Så magnifikt fin omgivning med skogen och sjön, och en huvudklippan som bara kramar om en och bjuder in.
För första gången på ganska länge blev jag som ett barn i en godisaffär igen, jag ville klättra allt.

Men med två barn blir det korta dagar, och vi var tre som ville klättra, utan att ha räknat sonen... Så man får nöja sig med det lilla.

Jag är iallafall mycket nöjd över att jag fick frusta mig upp för en off-width, som andraman tyvärr med stil och enkelhet visade att det gick att stämklättra upp.


005-sandsjöbacka 
Jag försöker äta Mango

Det blev också ett försök på den fina Mango, som tyvärr var lite för lavig för min smak. Den fick sig en liten omgång med stålborsten på väg ner.

Åk till Sandsjöbacka du med! inte bara för boulderingen. För mig blir det förhoppningsvis fler turer!

006-sandsjöbacka
På återseende